Szpital wojewódzki we Włocławku od wielu miesięcy poszukiwał chirurgów
Na spotkaniu swoje prelekcje wygłosili zarówno pracownicy Laboratorium, jak również zaproszeni goście: dr hab. inż. Hanna Jankowiak, prof. PBŚ z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Politechniki Bydgoskiej, mgr inż. Maciej Wysocki - hodowca bydła rasy Highland, producent marki "Królewska Wołowina" oraz mgr inż. Beata Bakalarska - Naczelnik Wydziału Kontroli Artykułów Pochodzenia Zwierzęcego z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych.
Tematy prezentowane na seminarium zostały opracowane na podstawie propozycji uczestników i dotyczyły następujących zagadnień:
1. Mięso, surowe wyroby mięsne, produkty mięsne - prawidłowa kwalifikacja. Nutri-Score,
2. Wyznaczanie mięsności produktów na podstawie wyników badań laboratoryjnych,
3. Ocena jakościowa mięsa wieprzowego,
4. Badanie obciążeniowe (challenge test) - określenie potencjału wzrostu Listeria monocytogenes w próbkach żywności,
5. Metody histologiczne w ocenie produktów mięsnych,
6. Stwierdzenie zgodności/niezgodności wyników/rezultatów badań. Stosowane zasady podejmowania decyzji przy stwierdzaniu zgodności/niezgodności,
7. ”Królewska Wołowina” jako odpowiedź na zmieniający się rynek wołowiny w Polsce,
8. Znakowanie produktów mięsnych. Ewaluacja oznakowania przetworów mięsnych na przestrzeni lat 2016-2022.
Dodatkowo, uczestnicy seminarium mieli możliwość degustacji sera produkowanego w ramach projektu „Zielone Mleko”, a studenci z Alfa Animalis - Studenckiego Koła Naukowego WHIBZ PBŚ zapoznali się z pracą w laboratorium badawczym oceny jakości żywności. Było to pierwsze tego typu seminarium branżowe i organizatorzy mają nadzieję na cykliczną organizację takich spotkań.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?