Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ten przepis na domową czekoladę wzbudza wspomnienia. Był w repertuarze gospodyń w czasach PRL-u. Poznaj przepis na każdą kieszeń

Redakcja
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Domowa czekolada to przysmak, który często gościł na deser w czasach, gdy o prawdziwej tabliczce można było pomarzyć. Ostatnie doniesienia o podwyżce cen kakao i czekolady, mogą sprawić, że wiele osób spróbuje swoich sił w zaciszu domowej kuchni. Podpowiadamy przepis na domową czekoladę jak od babci.

W skrócie

Domowa czekolada to smaczny i prosty do zrobienia przysmak. Osoby, których dzieciństwo przypadało na czasy PRL-u, wspominają go jako prawdziwy rarytas. W szczególności, gdy w domu było kakao będące głównym składnikiem deseru. Z pewnością domowa wersja była aromatyczniejsza niż sklepowe wyroby czekoladopodobne. Sprawdź przepis na domowy deser na bazie kakao.

Widok z góry na czekoladę w metalowej blaszce wyłożonej pergaminem
Do masy na domową czekoladę można dodać ulubione orzechy, np.: migdały, fistaszki lub orzechy laskowe. Getty Images/invizbk/zdjęcie ilustracyjne

Domowa czekolada z mleka w proszku – prosty przepis jak z PRL-u

Liczba porcji: dla 4-8 osób.
Czas przygotowania: 30 minut + stygnięcie w foremce
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • 40 g ciemnego kakao,
  • 1 kostka masła lub margaryny,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 1 torebka cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego.

Jak zrobić domową czekoladę z kakao?

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wlałam do garnka o grubym dnie. Następnie dodałam cukier i kakao.
  2. Dokładnie wymieszałam i ugotowałam masę.
  3. Następnie dodałam mleko w proszku i kostkę masła lub margaryny.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam do momentu powstania gęstej masy.
  5. Pod koniec gotowania dodałam wanilię i wymieszałam na gęstą masę.
  6. Masę wylałam do prostokątnej foremki wysmarowanej olejem i wyłożonej folią spożywczą.
  7. Domową czekoladę odstawiłam do całkowitego stężenia.
  8. Wystudzoną czekoladę można wstawić do lodówki na 30 minut.
  9. Domową czekoladę polecam kroić ostrym nożem maczanym we wrzątku.

Dodatki do domowej czekolady

Ten przepis można potraktować jako bazę, którą wzbogacą orzechy, rodzynki, żurawina lub inne ulubione bakalie. Taką domową czekoladę można także wzbogacić o suszone owoce, wiórki kokosowe lub zmielone orzeszki ziemne. Zamiast w prostokątnej foremce czekoladę często przygotowywane w szklanej misce i krojono ją jak blok czekoladowy.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ten przepis na domową czekoladę wzbudza wspomnienia. Był w repertuarze gospodyń w czasach PRL-u. Poznaj przepis na każdą kieszeń - Strona Kuchni

Wróć na warminskomazurskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto