MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jabłka zawierają wiele witamin i składników mineralnych. To...
fot. 123rf

Takie są właściwości odżywcze jabłek. Czy warto je jeść? Kto powinien je wykluczyć ze swojej diety?

Właściwości jabłek

Jabłka zawierają wiele witamin i składników mineralnych. To między innymi witamina C, witaminy z grupy B, beta karoten, witamina E, fosforu, wapń, siarka, magnez i żelazo. Są również świetnym źródłem błonnika pokarmowego (szczególnie pektyny), który wspiera prawidłowe trawienie oraz antyoksydantów. Oczywiście zawartość wyżej wspomnianych składników różni się między sobą w zależności od odmiany czy na przykład stopnia dojrzałości.

Zobacz również

Wioślarka Katarzyna Wełna: Od 11. roku życia wiedziałam, że chcę pojechać na igrzyska

Wioślarka Katarzyna Wełna: Od 11. roku życia wiedziałam, że chcę pojechać na igrzyska

Serial z wyborem starosty lęborskiego trwa. Kolejne głosowanie 20 maja

Serial z wyborem starosty lęborskiego trwa. Kolejne głosowanie 20 maja

Polecamy

Ten schab duszony z młodą kapustką rozpływa się w ustach. Najlepszy obiad na wiosnę

Ten schab duszony z młodą kapustką rozpływa się w ustach. Najlepszy obiad na wiosnę

Uwodzicielskie perfumy na lato. Wszyscy będą pytać, czym pachniesz

Uwodzicielskie perfumy na lato. Wszyscy będą pytać, czym pachniesz

Puszysty chleb na maślance do kanapek. Twoje kanapki będą z nim jeszcze lepsze

Puszysty chleb na maślance do kanapek. Twoje kanapki będą z nim jeszcze lepsze