Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smak regionu - zupa szczawiowa

Agnieszka Szukuć
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sorrel_soup_with_egg_and_croutons_%28Zupa_szczawiowa_z_jajkiem_i_grzankami%29.jpg
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sorrel_soup_with_egg_and_croutons_%28Zupa_szczawiowa_z_jajkiem_i_grzankami%29.jpg Andrzej 22
Przygotuj zupę szczawiową i przypomnij sobie, jak smakuje dzieciństwo.

Składniki:
włoszczyzna
słoiczek szczawiu
4 duże ziemniaki
4 jajka
150 ml śmietany 18%
2 kostki rosołowe
3 kromki chleba
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki czosnku w proszku
pieprz

Włoszczyznę posiekać. Kostki ugotować w 1,5 litra wody. Dodać włoszczyznę. Po 15 minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać szczaw i wymieszać. Zabielić śmietaną. Doprawić do smaku pieprzem. Jajka ugotować. Czosnek drobno posiekać. Oliwę wymieszać z czosnkiem i czosnkiem w proszku. Chleb natrzeć oliwą. Chleb pokroić w drobną kostkę. Chleb opiec w piekarniku. Jajka pokroić w ćwiartki. Do zupy dodać jajka i czosnkowe grzanki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warminskomazurskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto