MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Zobacz najlepsze pizzerie w Łobzie. Gdzie możesz zjeść pizzę w czerwcu 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie na pizzę w Łobzie?
Gdzie na pizzę w Łobzie? Vima
Przeczytaj gdzie zjeść najlepszą pizzę w Łobzie. To bez wątpienia ulubione danie milionów ludzi na całym świecie. Na pewno każdy spróbował jej przynajmniej raz w życiu, a wielu zostało jej fanami na zawsze. Sprawdź, gdzie oraz jakie rodzaje pizzy serwują pizzerie w Łobzie. Odwiedź katalog firm i poszukaj swojej ulubionej.

Jaką pizzę możesz zamówić w pizzeriach w Łobzie?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska wykonywa jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania trwa od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia używa się mąki, wody, niewielkiej ilości drożdży. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, aby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, aby grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.

Dodatki, które możemy na niej spotkać to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.

Z łatwością znajdziesz ją w pizzeriach w Łobzie. Warto wspomnieć, że wpisano ten rodzaj pizzy w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

To warto wiedzieć

Pizza amerykańska

Pizza amerykańska inspirowana jest oryginalną włoską pizzą, ale generalnie jest zupełnie inna. Przede wszystkim posiada grubsze ciasto, także wyrabiane ręcznie. Wykorzystuje się do tego sól, drożdże, wodę i wysokoglutenową mąkę. Obfituje ona w znaczną ilość dodatków, a podstawą jest słodki, pomidorowy sos. Nie braknie również mięsa, np. kurczak, salami, szynka, pepperoni. Zaś warzywa na niej to papryka, kukurydza, pieczarki. Typowo amerykańskim dodatkiem jest ananas.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Łobzie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Łobzie

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Historia pizzy

Pizza i jej początki pochodzą z Neapolu i sięgają XVIII wieku. Wtedy otwierano pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Jego następca wprowadził przysmak na dwór.

Jak głosi legenda, pizza Margherita wywodzi się od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni podał jej nowość, pizzę z mozzarellą. Bardzo spodobała się królowej i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.

Moda na ten przysmak ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została założona w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.

Obecnie to popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Łobzie. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.

Okazje
od 7 lat
Wideo

Najwięksi przegrani wyborów do Europarlamentu 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na lobez.naszemiasto.pl Nasze Miasto