Pigwa, pigwowiec - bogactwo witaminy C.
Pigwa - owoc, który w okresie zachorowań powinien stać się składnikiem naszej diety. Zawiera dużo witaminy C. Ma właściwości, które wzmacniają naszą odporność.
Żółte owoce - duże, kształtem przypominające gruszki - to pigwa. Pigwowiec ma malutkie owoce, które rosną na krzakach.
Zarówno pigwa jak i pigwowiec nie nadają się do jedzenia na surowo bo są kwaśne i twarde. Co zatem można zrobić z pigwy? Polecamy sok. Dla dorosłych i dzieci - na przeziębienie i profilaktycznie. Jak się okazuje, pigwa i pigwowiec dobre są też na dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Pigwa - przepis na sok
1 kg owoców pigwy. Każdy z nich pokrój ale nie obierając ich ze skórki. Bez pestek układaj warstwami w słoiku. Każdą warstwę przesypuj cukrem. Cukru w sumie około 0,5 kg. Słoik zamykamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 dni. Codziennie mieszamy jego zawartość. Syrop zlewamy ze słoików i pasteryzujemy 10 minut. Sok jest gotowy. Smacznego!
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?