Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Dzierżoniowie
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska robiona jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się odrobiny drożdży, wody, mąki. Placki formuje się w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, aby ciasto nie było grubsze niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie na niej spotkamy to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.
Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Dzierżoniowie. Warto wspomnieć, że ten rodzaj pizzy został wpisany na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
To rodzaj pizzy w którym nie występuje sos pomidorowy. Jest ona posmarowana sosem na bazie krowiego mleka. Dodatki to: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Oczywiście nie może zabraknąć sera, np. pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupiące, a podczas wyrastania potrzebuje więcej czasu.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Dzierżoniowie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie w Dzierżoniowie
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Fit alternatywa dla tradycyjnej pizzy
Mimo, że pizza jest bardzo popularna i smaczna, nie wszyscy mogą ją spożywać ze względu na wysoką kaloryczność. Możesz samodzielnie wykonać zdrowszą wersję pizzy w domu używając następujących zamienników:
- zamiast mąki możesz użyć np. płatków owsianych, kalafiora, cukinii lub bakłażana
- wybieraj chude rodzaje mięsa
- zadbaj o to, by na twojej pizzy pojawił się ser z jak najmniejszą ilością tłuszczu
Fit pizza z cukinii
Składniki:
- duża cukinia (lub bakłażan)
- pół szklanki tartego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
- pół szklanki migdałów
- jedno jajko
Sposób przygotowania:
- zetrzyj cukinię na drobnej tarce
- wymieszaj z innymi składnikami
- wyrównaj ciasto i piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 230 stopni
Oficjalne wyniki wyborów do Parlamentu Europejskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?