Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lepsze posiłki w szpitalach! Ruszył program „dobry posiłek” (WIDEO)

Sylwester Kasprowicz
Sylwester Kasprowicz
Wideo
od 16 lat
W 2018 roku Raport Najwyższej Izby Kontroli (NIK) rzucał światło na znaczące nieprawidłowości w zakresie żywienia pacjentów szpitalnych. Wśród najczęściej powtarzających się błędów żywieniowych wymieniano nieprawidłowe zbilansowanie jadłospisów, mały udział produktów będących źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, nadmierną podaż produktów o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu, zaniżoną wartość energetyczną diet, nieprawidłowy rozkład energii na poszczególne posiłki, oraz zawyżoną zawartość soli.

Jako odpowiedź na te kwestie, rządząca partia Prawo i Sprawiedliwość postanowiła wprowadzić program "Dobry posiłek" jako jedno z narzędzi poprawy standardów żywieniowych pacjentów w polskich szpitalach. Program ten, będący jedną z obietnic wyborczych partii, ma na celu poprawę jakości posiłków oferowanych pacjentom oraz zwiększenie transparentności dotyczącej składu żywności.

Sylwester kasprowicz

Pierwszym szpitalem, w którym program "Dobry posiłek" zostanie wprowadzony, jest Wojewódzki Szpital Dziecięcy w Olsztynie. Projekt zakłada zwiększenie środków przeznaczonych na wyżywienie pacjentów o 25 zł, co ma umożliwić większą dbałość o jakość oferowanych posiłków. Jednak program ten to nie tylko zwiększenie budżetu na żywienie, ale również wprowadzenie bardziej kompleksowych zmian.

Zgodnie z projektem rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia dotyczącego programu pilotażowego "Dobry posiłek", jadłospis powinien zawierać informacje m.in. o składzie produktów, kaloryczności oraz obecności alergenów. Te informacje mają pomóc pacjentom, zwłaszcza tym z nietolerancjami pokarmowymi czy alergiami, w świadomym wyborze posiłków.

Sylwester kasprowicz

Senator Bogusława Orzechowska podkreśla, że celem programu "Dobry posiłek" jest zabezpieczenie pacjentów szpitali, aby posiłki spożywane w trakcie leczenia i rekonwalescencji były nie tylko smaczne, ale także spełniały odpowiednie normy żywieniowe. To ważny krok w kierunku poprawy opieki zdrowotnej i komfortu pacjentów.

Wprowadzenie programu "Dobry posiłek" może stanowić przełom w podejściu do żywienia pacjentów w polskich szpitalach, eliminując istniejące nieprawidłowości i podnosząc standardy obsługi żywieniowej. Czas pokaże, czy program ten będzie skutecznym narzędziem poprawy jakości życia pacjentów oraz czy stanie się wzorcem dla innych placówek medycznych w kraju.

Opracował: Sylwester Kasprowicz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warminskomazurskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto