Szósta edycja konkursu rozpocznie się od listopadowych eliminacji. 5 listopada gościć będzie w Ełku, 19 – w Szczytnie, a 26 - Elblągu. Wielki finał, podczas którego zaprezentowane zostaną najciekawsze propozycje, odbędzie się 3 grudnia w olsztyńskim Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych.
Wszystkie unikatowe przepisy kulinarne z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego znajdą się w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Celem akcji jest promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Uczestnikami konkursu mogą być osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich. Jedyny warunek: trzeba być mieszkańcem województwa warmińsko-mazurskiego
Zmagania przebiegać będą w kilku kategoriach. Ocenie jurorów poddane zostaną produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory z mięsa, ryb, produkty mleczne, miody), produkty pochodzenia roślinnego (przetwory owocowe i warzywne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze), napoje regionalne (napoje bezalkoholowe, alkoholowe) oraz łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (przedsiębiorstwa, osoby fizyczne). Zgłoszenia przyjmowane są do 25 października 2011 roku. Regulamin konkursu i karty zgłoszeniowe można znaleźć na stronach portalu wrota.warmia.mazury.pl.
Organizatorami konkursu są: samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?